Ιστορία των σχολειών

ΜΕΓΘΥΝΣΗ

 

           Το ειδικό Γυμνάσιο και ειδικό Λυκείου Ιλίου ιδρύθηκαν το 1980 με τα Προεδρικά Διατάγματα  825 και 826 αντίστοιχα, (ΦΕΚ 204-6/9/1980). Στην αρχή στεγάστηκε ως παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι. Το 1983 με την υπουργική απόφαση περί «μεταφοράς της έδρας Δημοσίου Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Αθήνας» (ΦΕΚ 553- 22/9/1983 ) έγινε η μετεγκατάσταση της στην περιφέρεια του Γραφείου Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής, στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (Ε.Ι.Α.Α) στο Ίλιον,  όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

      Το ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου και το ειδικό ενιαίο Λυκείου αποτελούν δομές  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές με κινητικές αναπηρίες. Τα σχολεία λειτουργούν με πρωινό ωράριο σε παράλληλη λειτουργία και με το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Πρόκειται για μια εκπαιδευτικές  μονάδες  που ανήκουν στο δήμο Ιλίου και φιλοξενούνται στο χώρο του Ε.Ι.Α.Α.

            Τα σχολεία στεγάζονται σε ένα διώροφο κτίριο του Ε.Ι.Α.Α.  Το κτίριο χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 αλλά  παρότι είναι πολύ παλιό είναι σχετικά καλοσυντηρημένο Το ειδικό γυμνάσιο στεγάζεται στον πρώτο όροφο. Λόγω της υψομετρικής διαφοράς του εδάφους η είσοδος του σχολείου είναι στο επίπεδο του δρόμου, χωρίς να υπάρχουν σκαλοπάτια ώστε να μπορούν εισέρχονται οι μαθητές με τα αμαξιδια.. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται το ειδικό Λύκειο Ιλίου με ξεχωριστή είσοδο, προσβάσιμη, στη πίσω πλευρά του κτιρίου, ενώ σε διπλανό κτίριο βρίσκεται το ΤΕΕ ειδικής αγωγής. Οι δύο όροφοι επικοινωνούν με ασανσέρ καθώς και με κεντρική σκάλα