Επικήδεια ομιλία κ. Ορφανόπουλου? για τον κ. Γιάννη Κωνσταντάκη

ΜΕΓΘΥΝΣΗ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

 

Στην κατάμεστη από εκατοντάδες συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και μαθητές στην εκκλησία του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (1/7) τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του πολύ γνωστού στην εκπαιδευτική κοινότητα των δυτικών προαστίων της Αθήνας Γιάννη Κωνσταντάκη, χημικού, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως το Σάββατο 30/6 σε ηλικία 60 ετών.

 

 

Ο εκλιπών υπηρέτησε στην εκπαίδευση για πάνω από 30 χρόνια, από τα οποία τα τελευταία 21 στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου, όντας μάλιστα από σειρά ετών και διευθυντής του. Στην τελετή παρέστησαν ο δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος, ο αντιδήμαρχος κ.Αυγουλάς, ο προϊστάμενος της Γ? Δ/νσης Β?/θμιας εκπαίδευσης κ. Γ. Ζαφειρακίδης, ενώ εκ μέρους των συναδέλφων, που παρέστησαν σύσσωμοι απηύθυνε τον ύστατο χαιρετισμό ο φιλόλογος Γιώργος Ορφανόπουλος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε και τα εξής:

 «Με την εδώ παρουσία μας απευθύνουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο Γιάννη Κωνσταντάκη, τον άνθρωπο, το συνάδελφο, το φίλο, τον αδελφό, ο οποίος δαπάνησε κυριολεκτικά τον εαυτό του ξοδεύοντας αφειδώλευτα ?μέρες και νύχτες- ατέλειωτες ώρες για να επιτύχει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, «έχοντας κάνει το σχολείο σπίτι του» όπως έλεγε κι ο ίδιος. Χρησιμοποιούσε όποια μέσα είχε στη διάθεσή του, επινοούσε κάθε τι προκειμένου να στελεχωθεί κάθε χρόνο με προσωπικό το σχολείο, να εξασφαλίσει τη μετακίνηση των μαθητών (ΑμεΑ), να μη σταματά η παρεχόμενη εκπαίδευση στα στενά πλαίσια των μαθημάτων, αλλά να εμπλουτίζεται με επισκέψεις, εκδηλώσεις, δραστηριότητες, εκδρομές.

 

Όταν δίδασκε, η ρωμαλέα φωνή του ξεπηδούσε από τις μικρές αίθουσες και ακουγόταν στο διάδρομο χαρακτηριστική. «Έχω έρωτα με το μαυροπίνακα» συνήθιζε να λέει. Πάντα πρόθυμος για μια φιλική συμβουλή, έναν καλό λόγο, που συνοδευόταν από ένα φιλόφρονο κέρασμα, ένα αστείο διάνθιζε την ομιλία του, μια σοφή κρητική μαντινάδα ήταν πρόχειρη για να αντιμετωπιστεί κάθε δύσκολη περίσταση.

 

Προτιμούσε να διευθύνει βασιζόμενος στο φιλότιμο των συναδέλφων, κι όχι στους νόμους και τα καθηκοντολόγια. Πρόθυμος να συμπαρασταθεί σε κάθε δυσκολία, να ακούσει τον πόνο, τους καημούς και τα προβλήματα μαθητών και γονιών, να ανταποκριθεί σε κάθε αίτημα πέρα από τις όποιες συμβατικές υποχρεώσεις του.

 

Τα 21 χρόνια στο Ειδικό Σχολείο δεν ήταν πάντα ανέφελα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας, τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά. Αυξήθηκαν ο αγώνες και οι αγωνίες του Γιάννη. Δεν άντεχε να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα στα σπίτια τουςž έτρεξε, παρακάλεσε, χτύπησε πόρτες, ζήτησε βοήθεια από παντού. Κι όλα αυτά με αμέτρητο προσωπικό κόπο και βαρύ κόστος, ώστε να λειτουργήσει και φέτος το σχολείο μας. Πολλοί του συμπαραστάθηκαν, τον κατάλαβαν, προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, δυστυχώς, όμως, όχι όλοι. Πολλοί τον πίκραναν ακόμα μέχρι και την τελευταία μέρα, που ο Γιάννης πάλευε στο σχολείο όρθιος, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013. Γιατί ο Γιάννης «έφυγε» όρθιος και παλεύοντας.

 

Η φωνή του κι ο αγώνας του πρέπει να ακουστεί από όλους: ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ να μείνει ανοιχτό το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου. Παραμερίστε τις γραφειοκρατικές εμπλοκές, τις στενόκαρδες προφάσεις, τις ταπεινές σκοπιμότητες! Τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες έχουν ανάγκη από το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου!

 

Ο Γιάννης είχε βαθιά χριστιανική πίστη συνοδευόμενη από πράξεις αγάπης και φιλαλληλίας, το βάθος και το πλάτος των οποίων απέκρυπτε επιμελώς από τους άλλους. Είχε μεγάλη αγάπη για την Εκκλησία, την Ορθοδοξία, την πνευματική ζωή. Ήταν άνθρωπος της συγνώμης, ήξερε και μπορούσε να συγχωρεί, το παράδειγμά του μας διδάσκει όλους.

 

Ο αδόκητος θάνατός του σκόρπισε τη θλίψη σε συναδέλφους, συγγενείς και φίλους, κυρίως στην εκλεκτή σύζυγό του Αθηνά και τις δύο εξαίρετες θυγατέρες του και τους οικείους του. Οι συνάδελφοί του δηλώνουμε ότι δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ επιφυλασσόμενοι να τιμήσουμε τη μνήμη του σε ειδική εκδήλωση.

 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΔΕΛΦΕ ΙΩΑΝΝΗ

 

ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΩΝ».

 

Για το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Ιλίου

 

 

 Γεώργιος Ορφανόπουλος